Metraštis

Burbiškio dvare dvarininkų virtuvės paslaptis atskleidė žinios, skoniai ir kvapai

2023 08 05   

2023 m. liepos 30 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvare vyko renginių ciklo „Dvarų pramogos“, supažindinančio su dvarų kultūra, pirmoji edukacijų diena „Dvarininkų virtuvės paslaptys“. Renginio dalyviai žingsnis po žingsnio išgirdo ir išragavo kulinarines kilmingųjų paslaptis.

Pirmiausia sužinojo, kokios miško dovanos keliaudavo ant didikų stalo – paskaitą apie medžioklę dvaruose „Kuo kvepėjo miško dovanos dvaro virtuvei?“ skaitė  dr. Toma Zarankaitė-Margienė. Istorikė kalbėjo apie laukinės floros ir faunos reikšmę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovo dvaro virtuvėje, pasakojo, kaip ir kokios miško dovanos patekdavo ant kilmingųjų stalų. Renginio dalyviai degustavo ne tik miško gėrybių skonius, bet ir kvapus.

Antrasis žingsnis – stalo serviravimas, daug žinių ir išmanymo reikalaujantis darbas. Dvarų paveldo tyrėjas dr. Marius Daraškevičius edukacinio užsiėmimo „Dvaro valgomojo stalo serviravimas“ dalyviams išsamiai pristatė stalo dengimo tradiciją. Ar žinojote, kad menu – tai prancūziškas žodis, reiškiantis sąskaitą?

Užsigardžiavimui – prof. dr. Rimvydo Laužiko ir Anželikos Laužikienės surengta edukacija „Keturi pietūs XIX amžiaus dvare“. Ką valgė didikai? Pavyzdžiui, 1783 m. sausio 16 d. pietums pas Radvilas buvo patiekta: kunigaikščiui – barščių su silke ir ausytėmis, kepintų miltinių kleckų, parūkyta lydeka su ropėmis, lydeka su perlinėmis kruopomis ir grybais, stokfisz, karpis, ungurys, paskrudinta jūrinė nėgė, angliškai paruošta aviena su žaliomis daržovėmis, pora kurapkų, kepta pularda ir tortas su vyšniomis; kunigaikštienei – barščiai su grietine ir kiaušiniais, troškinta lydeka, karpis, kepti makaronai, sterkas, keptas ant grotelių, kepta lydeka, vaikams – sriuba, keptos kurapkos, pastarnokai ir du kepti balandžiai. Kadangi buvo penktadienis, ant stalo keliavo daugiau žuvies. Galiausiai renginio dalyviai rinkosi prie laužavietės, kur  R. Laužikas ir A. Laužikienė gamino dvarišką patiekalą pagal Jano Szyttlerio receptą.

Burbiškio dvaro lankytojai buvo įtraukti į visas veiklas: klausė paskaitų, gavo dvaro virtuvės pareigybes (kukorius, kukčikas, pyragų kepėjas, kuchmistras, kaviarka, paštetininkas, cukrininkas ir t.t.), dengė stalą didikams, skanavo Laužikų pagamintą troškinį iš vištienos ir agrastų. Renginio dalyviai šiek tiek ir patys galėjo prisidėti gaminant patiekalą – jiems patikėta nuskabyti agrastų uodegėles.

Ciklo „Dvarų pramogos“ edukacijų dienos Burbiškio dvare lankytojų lauks dar du vasaros sekmadienius. Rugpjūčio 6 dieną vyks renginys „Atvėrus dvaro spintas“, o rugpjūčio 20-ąją – „Senieji dvariškių atvaizdai“.

Projektą „Dvarų pramogos“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.